HaberAnimeStar Wars

Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz

Star Wars, en başından beri Japon kültüründen etkilenmiş bir seri. Japon mitleri ve Akira Kurosawa filmlerinin George Lucas’ın yarattığı evrene ilham kaynağı olduğu yadsınamaz bir gerçek. Star Wars: Visions anime antolojisi de başarılı Japon sanatçılarının bu evrende geçen hikayelerini sunarak bir nevi serinin özüne dönüşü niteliğini taşıyor. James Waughn, Josh Rimes, Jacqui Lopez ve Justin Leach’in baş yapımcılığını paylaştığı dizide Kanako Shirasaki de yapımcı olarak yer alıyor.

Star Wars: Visions geçtiğimiz yılın aralık ayında 10 bölüm olarak duyurulsa da iki ayrı bölüm olarak düşünülen kısa filmlerin The Ninth Jedi adıyla bir araya getirilmesi ile 9 bölümden oluşacak.

Star Wars: Visions Resmi Fragmanı

Star Wars: Visions Animasyon Stüdyoları

Star Wars Visions serisinde yer alacak kısa filmlerin arkasındaki 7 stüdyo şu şekilde: Kamikaze Douga (Batman Ninja), Geno Studio (Golden Kamuy), Studio Colorido (A Whisker Away), Trigger (Kill la Kill, Little Witch Academia), Kinema Citrus (Made in Abyss), Science Saru (Devilman: Crybaby) ve Production IG (Psycho-Pass, Ghost in the Shell). Trigger ve Science Saru ikişer bölümün, kalan stüdyolar ise birer bölümün yapımını üstleniyor.

Star Wars – Visions Bölüm İsimleri ve Konuları

The Duel

Yönetmen: Takanobu Mizuno

Stüdyo: Kamikaze Douga

Star Wars Visions
The Duel – Star Wars Visions

Jedi ve Sith’lere odaklanan bölüm, Japon hikaye ve efsanelerinden alınmış bir ögelerin Star Wars evreniyle birleşimi olarak tanımlanıyor. Yayınlanan konsept çizimler arasında Samuray-vari Jedi ve Sith’lerin yanında hasır şapkalı droidler gibi Japon kültürünü anımsatan tasarımlar yer alıyor. Bölümde göreceğimiz Ronin adıyla anılan gizemli Sith savaşçısının hikayesine odaklanacak bir kitap da yolda. Emma Mieko Candon’ın yazdığı Star Wars Visions: Ronin isimli bu kitap 12 Ekim’de satışa sunulacak. Bölümün yapımcılığını da Jumpei Mizusaki (JoJo’s Bizarre Adventure) üstleniyor. Yapımcı Waugn; bölümün yönetmeni Mizuno’nun bölümünün “Star Wars’a bir aşk mektubu” olmasını istediğini belirtti. The Duel, ışın kılıçları gibi bazı elementler dışında siyah beyaz bir bölüm olacak.

Stüdyonun Batman Ninja filminin yönetmenliğini üstlenen Junpei Mizusaki, kendisine Star Wars Visions ile evren üzerinde bu kadar kreatif özgürlük verileceğini düşünmediğini belirtti. “Jedi-Sith ve Asiler-İmparatorluk mücadelesi Star Wars hikayelerinin ortak noktalarından. Peki ya evrenin meçhul bir bölgesindeki rastgele biri ışın kılıcı bulsa ya da kendisinin gücünü keşfetseydi? ‘The Duel’in hikayesi bunu vadediyor.”

Lop and Ochō

Yönetmen: Yuki Igarashi

Stüdyo: Geno Studio

Star Wars: Visions
Lop and Ochō – Star Wars: Visions

Yapımcı Lopez, İmparatorluk’un teknolojinin ilerleyişini temsil ediyor olmasının yanında bölüm için “Tasarım stili, doğal güzellik ile yayılmacı sanayileşme arasındaki çatışmaya odaklanıyor.” açıklamasında bulundu. Böyle bir bölümde de doğanın temsili açısından Lop isimli tavşana benzeyen bir karakter görmemizden daha normal ne olabilirdi ki?

Igarashi’ye göre kısa film, John Williams tarzı orkestral müzikleri “hikayenin dünyasını sembolize eden Japon esintileri” ile birleştirerek Japon dönem filmi havası yakalıyor. “İmparatorluk’un yeni teknolojisi bölge halkıyla bir çatışmayı fitilliyor ve ana karakterimiz Ochō, bölgenin yakuzası gibi bir ailenin kızı, esir düşmüş yetim Lop ile tanışıyor.”

Tatooine Rhapsody

Yönetmen: Taku Kimura

Stüdyo: Studio Colorido

Star Wars: Visions
Tatooine Rhapsody – Star Wars: Visions

Chibi çizim tarzında olacak Tatooine Rhapsody, Star Wars’a her zamankinden farklı bir açıdan yaklaşacak. Yapımcı Rimes, büyük çıkışlarını yakalamak isteyen bir müzik grubu hakkındaki hikayeyi “Star Wars rock operası” olarak betimliyor. Çoğunda yeni orijinal karakterlerle tanışacağımız dizide Bobba Fett ve Jabba the Hutt’ı göreceğimiz Tatooine Rhapsody, Star Wars evreninden tanıdık karakterler göreceğimiz bölümlerden birisi. “Rock müzik, aksiyon ve bir konser sahnesi var.” diyen bölümün yönetmeni Kimura’ya göre kısa film, nerede olursanız kalbinizden geçeni yapmakla ilgili.

Aynı zamanda bölüm Star Wars Visions projesini temelli olarak etkilemiş. Tatooine Rhapsody, dizi için ilk ortaya çıkan fikirlerden birisi. Söylenene göre konsept olarak önceki Star Wars yapımlarına benzemeyen yapısı başta biraz tedirginlik yarattıysa da daha sonra Visions’ın nasıl farklı hikayeler anlatabileceği konusunda ana örneklerden biri haline gelmiş.

The Twins

Yönetmen: Hiroyuki Imaishi

Stüdyo: Studio Trigger

image Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz
The Twins – Star Wars: Visions

Studio Trigger’ın Star Wars Visions için hazırladığı iki bölümü The Twins ve The Elder, aşina olduğumuz Star Wars motiflerine yeni bakış açıları getiriyor. The Twins, Luke ve Leia’nın hikayesinden esinlenerek gücün karanlık tarafında yetişmiş bir çift ikizi anlatıyor. The Twins, bu ikizlerden erkek kardeşin kız kardeşini kurtarmak için çıktığı yolculuğa odaklanıyor. Imaishi, müziklerini Fullmetal Alchemist ve The Legend of Zelda: Twilight Princess gibi yapımlarla tanınan Michiru Oshima’nın bestelediği kısa filmi için ilk kez orkestrayla çalıştığını belirtti. “Müziği eklemeden önce tüm görsel tarafı tamamladık. Sanıyorum ki tüm Star Wars filmleri de bu şekilde bestelendi. Bu şekilde John Williams’ın işlerine saygı duruşunda da bulunan bir Star Wars hissi yaratmamıza yardım etti.”

The Elder

Yönetmen: Masahiko Otsuka

Stüdyo: Studio Trigger

star wars visions Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz
The Elder – Star Wars: Visions

Studio Trigger’ın diğer bölümü The Elder ise “usta ve Padawan” ilişkilerine yakından bir bakış imkanı sunuyor. Yapımcı Shirasaki, bölümü izledikten sonra ismindeki çifte anlamın da anlaşılır olacağını belirtti. Trigger’ın kurucularından Otsuka, kısa filmin bazı izleyiciler için Star Wars ile ilk tanışmaları olabileceğini düşündüğü için evrenin kalan hikayesini bilmeyenlerin de keyif alabileceği bir bölüm yapmak istediğini dile getirdi. “Hikayemiz doğrudan filmlerde gördüğünüz karakterler ile bağlantılı değil fakat eski bir dünyadaki Jedi Şövalyeleri, usta ve Padawan dinamiğine odaklanıyor.”

Otsuka, emekli olmak üzereyken Star Wars projesini tamamlamak için stüdyoda kalmayı tercih etmiş. “Hep bir Star Wrs projesinde çalışmak istemiştim. Stüdyomuzun dizi için iki kısa film yapabileceklerini söylediklerinde Imaishi’nin yaptıklarına bakıp daha farklı bir iş ortaya koymaya karar verdim.”

The Village Bride

Yönetmen: Hitoshi Haga

Stüdyo: Kinema Citrus

image 5 Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz
The Village Bride – Star Wars: Visions

The Village Bride, evrenin beklemediğiniz bir noktasındaki eski bir Jedi savaşçısına odaklanıyor. Galaksinin ücra bir köşesindeki bir köyü gözlemleyen bu Jedi, düğününün arifesinde halkını korumak için beklenmedik bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Yapımcı Shirasaki, The Village Bride’ı “şiirsel, düşündürücü ve romantik bir biçimde acı-tatlı” şeklinde anlatıyor. “Kısa film, aynı zamanda Güç’e eşsiz ve şaşırtıcı bir açıdan yaklaşıyor.” Bölümün müzikleri ise Kinema Citrus’un Made in Abyss animesi ve en iyi müzik dalında pek çok adaylığı bulunan Florence oyununun bestecisi Kevin Penkin’e emanet.

Yönetmen Haga, Star Wars evrenindeki farklı gezegenleri ve gelenekleri keşfetmek istediğini dile getirdi. “Düğünler dünyada bile pek çok farklı şekilde kutlanıyor. Geleneklerin ne kadar değişebileceğini herkesin ilişki kurabileceği nikah törenleri üzerinden göstermek istedim.”

Akakiri 

Yönetmen: Eunyoung Choi

Stüdyo: Science SARU

akakiri Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz
Akakiri – Star Wars: Visions  

Star Wars: Visions’ta iki bölümün yapımını üstlenen bir diğer stüdyo Science Saru. Bölümleri benzer bir çizim stiline sahip olsa da farklı tonlara sahip olacak. Shirasaki’ye göre Akakiri, “Bir prenses hakkındaki güzel fakat acı bir hikaye.” Bölümün yönetmeni Eunyoung Choi ise Akakiri’yi sonu güzel bitmeyen, bir Jedi ve bir prenses arasındaki aşk hikayesi olarak tanımlıyor. “Yolculukları sırasında ikiliye ve arkadaşlarına odaklanan kısa ömürlü bir yol filmi gibi.”

T0-B1

Yönetmen: Abel Góngora

Stüdyo: Science SARU

image 1 Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz
T0-B1 – Star Wars: Visions

Science Saru’nun diğer Star Wars Visions bölümü TB-01, içinizi ısıtacak bir hikaye olarak tanımlanıyor. “Jedi olma hayalleri kuran sevimli bir droidin şirin ve eğlenceli hikayesi.” Stüdyo’nun kurucusu Eunyoung Choi, Star Wars’la benzer noktalardan ilham alıyor. Yapımcı Leach, “Doğu ve Batı kültürlerinin bir yaratıcılık döngüsü olması ve birbirlerine etkileyişine tanık olmak ilginç. Klasik Kurosawa filmlerini ve Star Wars mitolojisini ortak bir potada eritip üstüne kendi tarzlarını ekleyiş biçimi de ilgi çekici.” açıklamasında bulundu.

The Ninth Jedi

Yönetmen: Kenji Kamiyama

Stüdyo: Production IG

image 2 Star Wars: Visions Anime Antolojisi Hakkında Bildiklerimiz
The Ninth Jedi – Star Wars: Visions

Clone Wars ve Rebels gibi Star Wars animasyonlarında çalışmış Jacqui Lopez, Lucasfilm’in Production IG ile çalışma konusunda heyecanını dile getirdi. “Ghost in the Shell’den Kill Bill’deki anime sekansına, gerçek anime öncüleriler. Yenilikçi harika bir nüfusları var.”

The Ninth Jedi, başta birbirinden ayrı olarak tasarlanan iki kısa filmden ortaya çıkmış. Biri Jedi’ların tarih olduğu ve galaksiyi tehdit eden karanlıktan kurtarmak için geri dönmeleri gereken bir zamanda geçecekmiş. Işın kılıcı yapımında usta birisinin kızının Jedi’ları arayıp onlara silahlarını teslim etmesini anlatması planlanmış.

Diğer hikaye ise bir araya gelip Güç’e duyarlı olup olmadıklarını ve birbirlerine güvenip güvenemeyeceklerini anlamaya çalışan sekiz savaşçı hakkındaymış. Sonunda verilen karar, daha destansı boyutta bir hikaye anlatabilmek için bu iki hikayenin bir araya getirilmesi olmuş.

Akira gibi klasikleşmiş animelerde çalışmış ve Ghost in the Shell: Standalone Complex gibi yapımların yönetmeni Kenji Kamiyama, The Ninth Jedi’ın yönetmenliğini üstleniyor. Kamiyama, son yıllarda üstünde çalıştığı Blade Runner: Black Lotus gibi 3D CG animelerin aksine geneksel el çizimi bir animasyon hazırlama konusunda heyecanlı olduğunu dile getirdi.

Star Wars Visions Hangi Zamanda Geçiyor?

Star Wars Visions, Lucasfilm’in temasa geçtiği anime sanatçılarının evrende istedikleri hikayeleri anlatabilmeleri için pek çok farklı zaman diliminde geçecek. Lop and Ochō, Revenge of the Sith ve A New Hope filmleri arasında Galaktik İmparatorluk’un yayıldığı süreci anlatıyor. The Elder bölümü ise Phantom Menace’ın öncesinde geçiyorken The Twins ise Rise of the Skywalker sonrası dağılmakta olan Imperial Army’den kalan savaşçıları içeriyor. Rise of the Skywalker’dan sonra geçen bir diğer kısa film olan The Ninth Jedi ise serinin son filminden sonra Jedi Şövalyeleri’ne ne olduğunu, galaksinin huzura kavuşup kavuşmadığını ele alıyor.

Star Wars Visions Ne Zaman Yayınlanacak?

Star Wars Visions anime antolojisinin 9 bölümü de 22 Eylül’de Disney Plus üzerinden izleyiciyle buluşacak.

Sitemizde yer alan diğer Star Wars yazılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Yiğit

Yazar/editör.

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu