HaberFilm

Dune’un Ruhu ve Dahası: Filmle İlgili Haberler

Uzun zamandır merakla beklenen Dune filminin vizyon tarihi, gün geçtikçe yaklaşıyor. Film, 1-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek olan 78. Venedik Film Festivali’nin üçüncü gününde ilk gösterimini yapacak. Daha sonrasında ise 9-18 Eylül tarihleri arasındaki 2021 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde de filmin ilk IMAX gösterimi olacak. Bu festivalde aynı zamanda filmin yönetmeni Denis Villeneuve, Nomadland filmiyle En İyi Yönetmen dalında Akademi Ödülü’nün sahibi olan Chloé Zhao’nun da geçtiğimiz sene almış olduğu TIFF Ebert Yönetmen Ödülü ile onurlandırılacak.

Geçtiğimiz günlerde ise filmden belli başlı karakterlere dair kısa tanıtım videoları yayınlandı ve filmin yapım sürecini anlatacak kitap hakkında daha detaylı bilgiler açıklandı. Bunlarla birlikte yönetmen Villeneuve’un film için yapmış olduğu açıklamaları sizler için yazımızda derledik.

Yönetmen Denis Villeneuve’un Açıklamaları

la Repubblica gazetesine konuşan yönetmen Denis Villeneuve, film hakkında oldukça ilginç açıklamalarda bulundu. Villeneuve’ün dediklerini makalenin İngilizce çevirisini esas alarak elimizden geldiğince doğru bir şekilde aktardık. Ancak orijinal makalenin dilinin İtalyanca olduğunu ve yönetmenle yapılan röportajın da İngilizce ya da Fransızca’dan İtalyanca’ya çevrildiğini söyleyelim. Yani makale İngilizce’ye çevrildiğinde kimi yerde anlam kaybı olmuş olabileceği için çeviri hatası olabileceği söylenen yerleri inceledik ve buralarda biraz daha inisiyatif aldık. Röportajın tamamını çevirmemiz imkansız olduğu için belli başlı yerlerini aktardığımızı da hatırlatalım.

Frank Herbert’ın bilim kurgu serisi, daha önceden de sinema ve televizyon için uyarlanan bir eser. David Lynch’in 1984 yapımı filminin yanında bir kere de Alejandro Jodorowsky tarafından sinemaya uyarlanmaya çalışıldı. Jodorowsky, müzikleri konusunda Pink Floyd ile görüştüğü filmin konsept tasarımları için ise Moebius ismiyle de tanınan efsanevi çizer Jean Giraud ile çalışıyordu. Jodorowsky’nin filmi son aşamasına gelemedi ancak yapımıyla ilgili belgesel, sevilen kitabın hayranları için ilginç bir süreci gözler önüne serdi. Buradan nereye varacağımı merak edenler için hemen açıklayayım: Villeneuve, Il Venerdì ile yaptığı röportajda filmden bahsederken kendisinin de Moebius’un tasarımlarından ilham aldığını dile getirmiş olmasına.

Villeneuve, filmde yer alan araçlardan bahsederken “‘Topther’lerin boyutlarıyla ilgili tüyler ürperten bir şeyler var. Bu konuda Moebius’un örneklerinin izinden gittim. Araçların kuşlar gibi kanatları olmaları kısmında da kitaba sağdık kaldım. Sonrasında da bunu biraz daha ileriye taşıyarak araçları böcekler gibi hayal ettim.” açıklamasında bulundu.

Farklı fraksiyonlardan farklı kültürlere, filmde bir çok komplike öge olduğunu söyleyen yönetmen; seyircinin zengin ve detaylı dünyada kaybolmaması için aldığı tasarım kararlarını açıklıyor: “Mimari ve araçların kolayca anlaşılır ve ayrıştırılabilir olmasını, izleyicinin bu maceraya çıkışında yardımcı olmak istedim.”

Röportajın yer aldığı makalenin yazarı; Villeneuve’un projenin başlangıcından beri uyarlamayı beyaz perdeye iki parça halinde getirmek için uğraştığını belirterek ikinci bölümün üzerinde de çalışıldığını yazmış. Daha fazla film olursa Villeneuve’ün ikinci filmden ötesi için geri döneceği belirsiz olsa da makalenin yazarı evrende geçen yeni filmlerin ve TV dizisi şeklindeki spin-offların da olabileceği eklemiş. Filmlerin öncesine ve filmde de göreceğimiz Bene Gesserit’e odaklanacak bir dizinin yolda olduğu da daha önceden açıklanmıştı.

Villeneuve, filmin senaryo tarafında 5 kez “En İyi Uyarlama Senaryo” dalında Akademi Ödülü adayı olan ve Forrest Gump filmiyle de ödülü kazanan Eric Roth ile çalıştı. Roth ile tanıştıklarında kendisine neye odaklanması, kitabı filme uyarlarken neye öncelik vermesi gerektiğini soran yazara “Kadın karakterler” cevabını verdiğini dile getiren yönetmen, “Bence filmin kalbinde feminenlik yer alıyor” diye de ekledi.

Yönetmen, filmin kadın karakterleri ve HBO Max üzerinden yayınlanacak dizi sayesinde daha yakından tanıyacağımız Bene Gesserit rahibeleri hakkında konuşurken; “Bene Gesserit, kitapların en vazgeçilmez unsurlarından. Kendilerine ait olan güçlerine hükmederek kendi çizdikleri yoldan gidiyorlar. Bunu manipülasyonla ve en sofistike silahla başarıyorlar: zamanla” cümlelerini kurdu. “Erkekler savaşa dört nala koşarken onların kullandıkları stratejiler beni büyüledi.”

Filmde, kitabın ana karakterlerinden Paul’u canlandıran Timothée Chalamet’in rol için ilk ve tek tercihi olduğunu söyleyen Villeneuve’e göre Chani rolündeki Zendaya’nın role seçilme süreci daha farklı gitmiş. “Zendaya rol için seçmelere katıldı ve şimdi, filmi çekip ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu gördükten sonra, sırf ben kendisini tanımadığım için Zendaya’yı seçmelerle uğraştırdığım için pişmanlık duyuyorum.”

Villeneuve, Chalamet ve Zendaya’nın filmdeki performanslarından oldukça memnun olacak ki röportajında genç oyunculardan oldukça övgüyle bahsetmiş. İkiliyi tekrar bir araya getirip bir sonraki Dune filmini çekmek için sabırsızlandığını söyleyen yönetmen, ikinci filmde Zendaya’nın filmin yıldızı haline geleceğini söylüyor.

Filmin Yapım Sürecine Işık Tutacak Kitap: The Art & Soul of Dune

Filmin yapım sürecini anlatacak, bir sürü ilgi çekici konsept tasarım bulunduracak The Art & Soul of Dune kitabı hakkında yeni detaylar açıklandı. Kitapta daha önce hiç görülmeyen konsept çizimlerin yanında filmin ekibi ile oyuncularından Denis Villeneuve, Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson ve Oscar Isaac gibi isimlerle yapılmış röportajlar da yer alacak.

Filmin baş yapımcılarından Tanya Lapointe’in hazırladığı kitap, filmin Amerika’daki vizyon tarihiyle aynı günde, 22 Ekim’de yayınlanıyor. Kitabın önsözünü Denis Villeneuve, giriş ve tanıtım kısmını ise Frank Herbert’ın oğlu Brian Herbert ve Herbert ile birlikte Dune prequel kitaplarının yazarı Kevin J. Anderson yazdı.

Son olarak Hans Zimmer’ın Dune için yaptığı müzikler konusunda meraklı olanlara bir müjdemiz var. Zimmer, filmin müziklerinin yanında filmin yapım sürecini aydınlatan kitaba eşlik edecek bir müzik albümü hazırladı. Bununla birlikte film için yayınlanacak soundtrack sayısı üçe ulaşıyor.

The Dune Sketchbook (Music from the Soundtrack) adındaki albüm de 3 Eylül tarihinde yayınlanacak. Bu albüm, filmin asıl müziklerine “extended” ve “atmosferik” parçalarla bir ön izleme niteliği taşıyacak.The Dune Sketchbook albümünün Hans Zimmer’ın Dark Phoenix filmi için hazırladığı Xperiments From Dark Phoenix dijital albümüne benzer olacağını tahmin ediyoruz.

Şu ana kadar Hans Zimmer’ın Dune Soundtrack albümünden üç parça yayınlandı. Bunlardan ilki, ilk fragmanda çalan Pink Floyd cover’ı Eclipse, diğer ikisi ise Paul’s Dream ve Ripples in the Sand parçaları. Hollywood Reporter‘a konuşan Zimmer da filmin kadın karakterlerinin önemini vurguluyor ve tıpkı yayınlanan parçalarda olduğu gibi, filmin müziklerinde genel olarak kadın vokaller duyacağımızın sinyallerini veriyor.

Paul’s Dream | Dune Official Soundtrack (Hans Zimmer)

Dune Karakter Tanıtımları

Filmden Atreides Hanedanı’nın üyeleri olan Paul Atreides (Timothée Chalamet), Lady Jessica (Rebecca Ferguson), Duke Leto (Oscar Isaac), Duncan Idaho (Jason Momoa), Gurney Halleck (Josh Brolin) ve Dr. Wellington Yueh’ye (Chang Chen) odaklanan videolar yayınlandı. Videolar ve karakterler hakkında daha detaylı bilgiler, filmin resmi internet sitesinde yer alıyor. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Dune filmiyle ilgili güncel haberler

Dune Filmi Ne Zaman Vizyona Giriyor?

Ülkemizde Dune: Çöl Gezegeni adıyla vizyona girecek olan film, 15 Ekim’de izleyiciyle buluşacak.

Dune Filmi Hangi Kitabı ve Kitabın Ne Kadarını Kapsıyor?

Film, ilk kitabın yaklaşık olacak yarısını anlatacak. Uyarlama sürecinde belki kitabın daha ileri bölümlerinden kimi ögeler daha öne çekilmiş olabilir. Ancak yönetmen Villeneuve, film ile yaptığı röportajlarda sıklıkla kitabı tek bir filmde ele alamayacağı için ikiye bölmeyi planladığını dile getiriyor.

Diğer haber yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yiğit

Yazar/editör.

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu