Oyun

Xbox Game Pass Nedir?

Bu yazımızda Microsoft‘un abonelik sistemi olan Game Pass (diğer adıyla Xbox Game Pass) hakkında bir tanıtım yapıp, aklınızda oluşabilecek sorulara cevap vermeye çalıştık. Game Pass hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Xbox Game Pass Abonelik Sistemi Nedir?

Game Pass’in bir abonelik sistemi olduğunu söyledik, peki abonelik sistemi nedir şimdi de onu açıklayalım. TDK’ye göre abone, “Bir şeyi sürekli olarak kullanmak için hizmeti verenle sözleşme yapan kimse” anlamına geliyor. Bir dergi/gazete aboneliği düşünebilirsiniz veya daha güncel olması için Netflix/Amazon Prime aboneliği düşünün. Abone olduğunuz sürece fırsatlardan yararlanırsınız ve abonelik bittiğinde tekrar yenileme yapmanız gerekir.

Game Pass de benzer bir yapıya sahip. Abone olduğunuz süre boyunca sistemin tüm imkanlarından yararlanabilirsiniz. Aboneliğiniz bittiğinde de tekrar yenilemeniz gerekir. Steam gibi mağazalardan oyunları aldığınızda sonsuza kadar oyun sizin olur ama abonelik sisteminde abonelik süresince sahip olursunuz. Basite indirgersek satın alma ve kiralama gibi düşünebilirsiniz. Çoğu kişinin aklında “satın almak varken neden kiralayayım ki” soruları oluşabilir bunlara da sonraki başlıkta cevap verelim.

sea Xbox Game Pass Nedir?
Sea of Thieves

Ücretlendirme

Bir şeyi satın almak veya kiralamak arasında benim için 2 fark vardır, ücret ve sahiplik. Ev tutmak istediğimde satılık değil de kiralık bakma nedenim genelde ücreti oluyor, satın almaya gücüm yetmeyeceği için kiralama yoluna gidiyorum. Ülkemizdeki oyun fiyatlarını düşününce indirim görmeden almak çoğu zaman mümkün olmuyor. 300-400 lira gibi rakamları bir oyuna vermek PC oyuncularının gözünü korkutan bir durum. Diğer tarafta Game Pass servisinin bu fiyatlara 1 yıllık abonelik imkanı veriyor olması ciddi bir fırsat diye düşünüyorum.

Kiralamanın avantajlı olduğu diğer konuya gelelim, sahip olma durumu. Satın aldığınız bir oyun sonsuza kadar sizindir ama sonsuza kadar aynı oyunu mu oynayacaksınız? Hangi oyun olursa olsun insan bir yerden sonra sıkılıyor ve yeni bir şeyler arıyor. Yeni bir oyun almak istediğinde de tekrardan 400 lira gibi rakamlar ödeyip yeni bir oyun alması gerekiyor. Diğer bir durum da oyunun uzun ömürlü değil de kısa ömürlü olması. Oyun alırken “3 saatlik oyuna 30 lira verilmez” şeklinde düşündüğüm oluyor çünkü paramı daha iyi harcamak istiyorum. Böyle durumlarda da abonelik sistemleri güzel bir can kurtaran oluyor. 4 saatlik oyuna vereceğim parayla 1 aylık abonelik alıyorum ve çok daha fazla oyun oynama fırsatı buluyorum.

Game Pass, PC veya Xbox için aylık 30 lira ücrete sahip. Her ikisini birden içeren Ultimate sürüm ise 45 lira. Sadece PC üzerinden oynayacaksanız Ultimate almaya gerek yok. Game Pass henüz yıllık üyelik satmıyor umarım indirimli şekilde yıllık abonelik paketleri de eklerler.

Forza Xbox Game Pass Nedir?
Forza Horizon 5

Xbox Game Pass Oyunları

Abonelik sisteminden bu kadar bahsettik şimdi de Game Pass içerisindeki oyunlara değinme zamanı geldi. PC kütüphanesinde 300 civarı, Xbox kütüphanesinde de 400 civarı oyun bulunuyor. Bu yazıda bir oyun önerisi yapmayı düşünmüyorum ama son zamanlarda duyduğumuz veya popüler birkaç oyunun adını verebilirim. Öncelikle Forza Horizon 5 ile başlayalım. Steam mağazası sayfası daha yeni açıldı ve fiyatı bekleyenleri birazcık üzdü. Oyunu çift haneli bir fiyatla görmek istenler, 300 lirayı görünce biraz şaşırdı. Peki bu oyuna 300 lira vermek zorunda mısınız? Elbette hayır çünkü kendisi çıktığı gün Game Pass kütüphanesine eklenecek.

Geçen ay çıkış yapan The Ascent oyununa da bakalım. Oyunun, Steam fiyatı 170 lira ve bence bu fiyatını hak etmeyen bir oyun. Bu oyun Game Pass kütüphanesinde mevcut ve bu oyunu oynamak için vereceğiniz parayla 6 ay boyunca Game Pass abonesi olabiliyorsunuz. Ortalama bir oyun mu istersiniz, yoksa 6 ay boyunca 300 oyundan oluşan bir kütüphane mi istersiniz sorusunun cevabı bence çok net.

ea play Xbox Game Pass Nedir?
EA Play

EA Play ve Bethesda

Geçen sene Star Wars Jedi: Fallen Order oyununu incelerken “oyunun güzel olduğunu ancak o fiyatı hak etmediğini” söylemiştim. Arkasından da oyunu satın almak yerine EA Games‘in abonelik sistemi olan EA Play ile oynamanızı tavsiye etmiştim. Game Pass almayı düşünüyorsanız size burada güzel bir haberim var, EA Play de Game Pass içerisinde mevcut. Açıkçası bunu duyduğumda biraz şaşırmıştım çünkü 30 liralık bir aboneliğin içinde, başka 30 liralık bir abonelik daha olması bana hâlâ hayal gibi geliyor ama durum gerçekten bu şekilde. Game Pass kütüphanesinde oyunlar size yetmiyorsa; FIFA, Battlefield, Battlefront, Titanfall, Need For Speed, F1, DiRT ve onlarca oyunu içeren EA Play’i de hesaba katmanızı tavsiye ederim.

Yaklaşık 1 yıl önce Microsoft kimsenin beklemediği bir atak yapıp Bethesda şirketini ve tüm alt stüdyolarını satın aldı. Bu satın almanın, haber önemi dışında bizi ilgilendiren kısmı ise artık Bethesda oyunları da Game Pass kütüphanesinde yer alıyor. The Elder Scrolls, Fallout, Dishonored, Wolfenstein, Doom ve Prey gözüme çarpan seriler oldu. Her oyunu 100 ile 200 lira arasında değişen bu serilerin de ayda 30 liralık abonelik sistemine eklenmesi oldukça güzel bir hareket olmuştu. The Elder Scrolls VI ve Starfield oyunları da çıktıkları gün Game Pass kütüphanelerine eklenecek.

Game Pass Bethesda
Bethesda

İlk Gün Erişim

Yukarıda Forza Horizon 5 ve Bethesda oyunları için “çıktığı gün kütüphaneye eklenecek” ifadesi kullanmıştım ve bu durum sadece o oyunlara özel de değil. Geçen gün çıkan ve herkesin merak ettiği Twelve Minutes oyunu da çıktığı gün Game Pass kütüphanesine eklenmişti. Kendisi oldukça güzel ama 4 saatlik bir oyun, tüm ihtimalleri görmek isterseniz 10 saate kadar yolu var.

Burada size bir sorum var; kaç tane oyuna, özellikle de kısa olan oyuna, oyun bittikten sonra dönüp bakıyorsunuz? Benim için bu sayı o kadar düşük ki oyunları almadan önce fiyat/süre endeksine göre karar veriyorum. Twelve Minutes, satın alsaydım 5-6 saat civarı güzel bir deneyim yaşatacaktı ama sonra dönüp tekrar bakmayacaktım çünkü kütüphanemdeki sevdiğim onlarca oyuna da dönüp bakmadım. 5-6 saat süren ve daha sonra oynamayacağım bir oyun yerine, aynı fiyata 1.5 aylık Game Pass almak benim için çok çok daha cazip bir seçenek. Hatta bu yazıyı da sırf bu yüzden yazmaya karar verdim, benim gibi oyun alırken fiyatına ve süresine bakarak alanlara güzel bir alternatif sunmak istedim.

Game Pass her geçen gün büyüyen bir kütüphaneye sahip. Bethesda’nın satın alınması ve EA Play’in dahil edilmesi de bu büyümenin hızını arttırdı. Microsoft ve Bethesda yapımı tüm oyunlar bundan sonra çıktığı gün Game Pass kütüphanesine dahil edilecek. Aynı şekilde Twelve Minutes ve The Ascent gibi bağımsız oyunlar da ilk günden kütüphaneye eklenmişti ve ileride de bu şekilde birçok bağımsız oyun da ilk günden eklenecektir.

Game Pass kütüphanesinde oyunları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.
EA Play oyunları için de buraya tıklayabilirsiniz.
Kayıt olmak için de buraya tıklayabilirsiniz.

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu