Diziİnceleme

Shadow and Bone | 1. Sezon İncelemesi

GrishaVerse Kitaplarının Senaryoya Uyarlanması

Başka bir eserden uyarlanan her dizi ve film tabii ki senarist ve yönetmenlerin vizyonu dahilinde belli başlı değişikliklere uğruyor. Bu değişim kimi zaman azami miktarda olurken kimi zaman ise projeyi neredeyse tanınmaz hale getirebiliyor. Sonucunda da bazen büyük bir başarı bazen de hayal kırıklığı oluşuyor.

En son bu bağlamda Fate: The Winx Saga’yı izlemiş ve bir dizinin hem tema hem de ana hikaye akışı olarak kaynak materyalden ne kadar uzak olabileceğini görmüş biri olarak, Shadow and Bone’un hem köklerine bağlı kalmak hem de hikayeyi hakkını vererek işlemek açısından gayet başarılı bir uyarlama olduğunu söyleyebilirim.

Dizi, uyarlandığı iki romanın da temel hikayesini ve akışını genel anlamda koruyor. Tabii ki bunu yaparken karakter ve olay bazlı değişiklikler, hikayenin akışı açısından yapılıyor. Bunu yapmak zaten en başta Karga Meclisi’ni diziye adapte etmek açısından bir nevi gereklilik taşıyor.

Kargalar Meclisi romanında aslında ekibin bir parçası olan Nina ve Matthias dizide tamamen ayrı bir macera yaşarken ekibin kalan 3 üyesi Kaz, İnej ve Jesper ise romandakine benzer şekilde belli bir miktar ödül için soygun yapmalarını gerektiren bir maceraya atılıyorlar. Hikayeleri bu soygunu yapmaya adım adım ilerlerken bir keçiyle arkadaş olmaktan Karanlık Diyarı geçmeye kadar yaşadıkları çeşitli maceralar üzerinden ilerliyor.

Tabii ki dizide asıl uyarlanan hikaye aslında diziye ismini de veren Gölge ve Kemik. Buradaki en bariz değişiklik sanıyorum ki Mal karakteri üzerinden yapılmış. Karakterin popüler olduğu ve kadınların ilgisini çektiği dizinin girişinde size veriliyor ama ilk bölüm haricinde bunu destekleyen bir şey göremiyorsunuz. Mal’ın da gözü pek kadınları görmüyor açıkçası, Alina yanından ayrıldıktan sonra da tek motivasyonu ona ulaşmaya dönüşüyor.

Shadow and Bone Dizisi Hakkında Merak Edilenler

Karakterler Arası İkili İlişki Dinamikleri

Kaz – İnej: Kaz ve İnej ikilisinin dizi içinde çok güzel bir bağları var ve bu iki karakterin etkileşim kurduğunu izlemek kesinlikle keyif verici. Fakat birbirlerine ne kadar çok değer verseler de bunu çok belli etmemeye çalıştıklarını söyleyebilirim.

Darkling – Alina: Darkling ve Alina arasındaki ilişki dizi boyunca sürekli form değiştiren bir ilişki. Bu nedenle çok genel bir yorum yapmak zor. Yine de romanda bu iki karakteri sevenlerin romandan daha fazlasını değil ama diziden genel olarak istediklerini alacaklarını düşünüyorum.

Mal – Alina: Mal ve Alina en temelde birbirini aile olarak gören iki karakter ve bunu korumaya çalışıyorlar. Dizi boyunca ikisinin de diğerini ne kadar çok önemsediğini gösteren çok fazla sahne izliyoruz. Fakat açıkçası ikili dinamikler arasında beni en kendine çekmeyi başaramayan Mal ve Alina oldu.

Nina – Matthias: Nina ve Matt arasındaki dinamik, izlemesi aşırı keyifliydi. Yazının öncesinde belirttiğim gibi Nina’nın alaycı ve utanmaz tavırları Matt’in utangaçlığıyla birleşince çok keyifli anlar ortaya çıkıyor.

Farklı Romanlardaki Karakterler Arası Etkileşimler

Farklı zaman dilimlerinde geçen iki ayrı roman serisini aynı zaman diliminde ve aynı dizide birleştirdiğinizde izleyicinin bu karakterleri etkileşim kurarken görmek isteyeceklerini düşünmek zaten işten bile değil. Dizi de bu durumun farkında. Hikaye olarak karakterler kendi maceralarını yaşarken bu maceraların çeşitli nedenlerle onların yollarını kesiştireceği bir yol izlenmiş.

Dizide Olmayan Roman Karakterleri

Tabii ki GrishaVerse okuyucularının en merak ettiği noktalardan biri de dizide yer almayan ama evren için önem taşıyan Nikolai Lantsov ve Wylan Van Eck karakterlerine dair bir göndermenin olup olmadığı. Bu konuda fanların içi rahat olabilir, dizi bu karakterlerin sevildiğinin ve beklendiğinin gayet farkında. Güzel anlarda küçük replikler ve ögelerle de serinin okuyucularına ipuçları vermeyi unutmuyor. Ancak karakterlerin isimleri direkt olarak bir yerde geçmiyor. Sadece ima ediliyor.

Dizide İzlemekten En Zevk Aldığımız Karakterler

Dizide çok fazla karakter olduğu için sevdiğim karakterleri romanlara bölmek istiyorum. Gölge ve Kemik karakterleri arasından izlemekten en keyif aldığım karakter kesinlikle Darkling oldu. Yan karakterlerden ise Genya izlemesi oldukça hoş bir karakterdi.

Kargalar Meclisi tarafına geçtiğimizde ise açıkçası Kaz, İnej, Jesper, Nina ve Matthias’ın hepsini ayrı ayrı çok sevdim.

Zoya’nın Dizideki Konumu

Zoya dizide birkaç sahne haricinde çok ön plana çıkan bir karakter değil. Alina’dan da çok hoşlandığını söyleyemem. Romanlardaki ilişkilerinde ufak değişikliklere gidilmiş. Bu değişikliklerin bazılarını kızdıracağını ön görmek mümkün. Fakat genel olarak yine de ilk üçlemeye uygun işlenmiş durumda. Dizinin gelecek sezonlarında daha çok yer alacağını hissettiren bir şekilde tamamlıyor ilk sezon yolculuğunu.

Dizinin Temposu

Yazıda daha önce de vurguladığım gibi dizi genel olarak güzel bir tempoda ilerliyor. Özellikle iki ayrı romanı birleştirdiklerini düşününce bunun altından oldukça başarıyla kalktıklarını söyleyebilirim. Ancak dizi senaryo bakımından son bölümlere doğru bir düşüş yaşıyor. Böyle olunca da özellikle final bölümünde çok fazla şey yaşanmasına rağmen bana göre bu anlar üzerinizde çok da büyük bir etki bırakmıyor. Dizi finalinde de ucu açık ama sakin bir son sunuyor.

Spoiler vermeden yanıtlayamayacağım sorular haricinde aklınıza takılan soruları yanıtlamaya çalıştım. Umarım dizi öncesinde Shadow and Bone hakkındaki merakınızı bir nebze de olsa giderebilmişimdir.

Shadow and Bone üzerine uzun uzun konuştuğumuz podcast programımız youtube, apple podcast ve spotify üzerinden dinleyebilirsiniz.

Shadow and Bone (Gölge ve Kemik)

Hikaye - 7
Anlatı - 9
Görsel Efetkler - 8
Prodüksiyon - 9
Oyunculuk - 7

8

İzlenmeli

Güçlü anlatımıyla ilk dakikasından itibaren sizi ekrana kitlemeyi başaran Shadow and Bone, fantastik ve ilgi çeken evreniyle izlenmesi gereken bir yapım ortaya koyuyor.

Önceki sayfa 1 2

Eray

Kendi halinde bir insan evladı. @[email protected]

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu