Filmİnceleme

Moxie: Sesini Bul İncelemesi

Moxie Spoilersız Netflix Film İncelemesi

Moxie, fragmanını izlediğim anda itibaren konusuyla ve Amy Poehler’ın hem yönetmen koltuğunda oturması hem de filmin kadrosunda yer almasıyla Netflix’in 2021 filmleri arasında radarıma giren işlerden birisi olmayı başardı. Bu ilgimi karşılıksız bırakmayan Netflix Türkiye’nin de bana filmin ön gösterimini sağlamasıyla birlikte, sizlere spoilersız bir inceleme kaleme almak istedim. Gelin hep birlikte ilham verici hikayesiyle size sesinizi bulmaya davet eden bu filmi inceleyelim.

Konusundan bahsetmeye geçmeden önce birkaç kısa bilgi vermek istiyorum. Öncelikle film, Jennifer Mattoo’nun ülkemizde Yabancı Yayınları tarafından Dişli Kızlar ismiyle yayınlanan aynı adlı romanından uyarlanmış.

‘Amy Poehler’s Smart Girls’ adlı web sitesiyle kendileri olarak dünyayı değiştiren genç kadınlara ilham ve destek vermeye çalışan Poehler, romanı okuyup diğer genç yetişkin romanlarıyla arasındaki farka hayran kalınca ilk uzun metrajlı filmi Wine Country’nin ardından yeniden yönetmen koltuğuna oturma kararını almış.

Poehler, filmde aynı zamanda ana karakterimiz Vivian’ın annesi Lisa’ya hayat veriyor.

Moxie’nin Konusu

Utangaç bir yapıya sahip olan Vivian, bugüne kadar hep dikkat çekmemeyi ve göze batacak davranışlardan kaçınmayı tercih etmiştir. Fakat okula gelen yeni bir öğrenci onu lisedeki diğer öğrencilerin giderek artan kontrolsüz davranışlarını incelemeye itince Vivian artık bu kadar silik olmaktan bıktığını fark eder.

Annesinin asi geçmişinden ilham alan Vivian, lisesindeki ön yargıları ve haksızlıkları ifşa etmek için kimliğini gizleyerek Moxie adlı bir yeraltı dergisi çıkarır. Ve böylece, beklenmedik şekilde bir hareketin fitilini ateşler.

Artık bir devrimin merkezinde olan Vivian; diğer genç kadınlarla, çok farklı kesimlerden ve kulüplerden aynı görüşteki insanlarla yeni arkadaşlıklar kurmaya başlar ve lisenin inişli çıkışlı zamanlarına göğüs germeyi birlikte öğrenirler.   

Filmin Senaryosu

Moxie’nin en özel yanı Netflix’in çoğu gençlik filminden konusuyla ayrılıyor olması. Çünkü Netflix’teki gençlik filmlerinde en sık işlenen konular genellikle aşk ya da üniversite tercihleri oluyor. Fakat Moxie, bir grup genç kadının okullarındaki çifte standart ve zorbalığa karşı verdikleri savaşı konu alıyor. Bu nedenle film, bana göre Netflix kütüphanesi için özel bir konuma oturuyor.

Senaryo detaylarına odaklanacak olursak, ben fragmanı ilk izlediğimde Vivian’ın annesini örnek alarak bir hareket başlatacağına inanmıştım. Olay genel olarak da yine bu şekilde oluyor ama Vivian ve annesinin feminizm konusundaki etkileşimleri beklediğimden çok daha azdı.

Filmi izlerken beni en çok rahatsız eden nokta ise hikayedeki yan karakter fazlalığıydı. Film bir roman uyarlaması olduğundan ana kaynakta bu karakterlerin daha iyi detaylandırılmış olduğuna inanıyorum. Karakterleri filme uyarlarken çıkarmak istememeleri de anlaşılabilir bir neden. Ancak bunu başarılı bir şekilde yapamıyorlar. Birkaç sahnede gözüken karakterler hem kendi hikayelerini anlatmayı başaramıyor hem de ana hikayeye ayrılacak süreden kayıp verilmesine neden oluyor.

Bana göre karakter sayısında azaltmaya gidilse ve işlenen karakterlerin yaşadığı sorunlar daha da detaylandırılsa çok daha etkileyici bir hikaye anlatılabilirmiş.

Feminizm ve Temsil

Sanıyorum bu kadar kalabalık bir kadro oluşturmalarının bir diğer nedeni de Gen Z üzerinden işlenen bu feminist hareketin filmde Vivian’ın annesinin de bir parçası olduğu 90’larda gerçekleşen Riot Grrrl hareketine ziyaden daha kapsayıcı olmaya çalışması. Hikayesine çok fazla tanıklık edemediğimiz bu grupta ırk, cinsel yönelim, cinsiyet ya da fiziksel engel gözetmeden her türlü insan temsili yer alıyor. Fakat bu maalesef ekran sürelerinin yetersiz olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Benim bu çeşitli grup içinde en sevdiğim karakterlerse Vivian’ın en yakın arkadaşı Claudia ve Seth oldu. Özellikle Seth, kesinlikle 16 yaşındaki liseli birinin asla olamayacağı kadar düşünceli ve hoş görülü bir karakterdi. Feminist bir erkek temsili görebilmek ve kızların serseri ya da popüler çocuklar yerine Seth’in Moxie’ye karşı destekleyici tavrından hoşlanmaları da filmin en tatlı detaylarındandı.


Moxie ile İlgili Genel Yorumum

Filmin sorunlarını bir kenara bırakıp özetlemek gerekirse, Moxie bence özellikle genç kitlenin vakit ayırıp izlemesi gereken Netflix işlerinden. Eminim ki ben büyürken bu tarz bir iş izlemiş olsam çok etkilenir ve ilham alırdım. Bugün bile filmdeki bazı sekanslar heyecanlanmama neden oldu.

Moxie; kendini ve isterse neleri başarabileceklerini keşfeden gençlerin hikayesini anlatıyor. Bunu yaparken de kendi dünyalarında çifte standartla ilgili farklı farklı problemleri olan bir dizi feminist karakterler yaratıyor. Taciz ve zorbalığın çeşitlerini gösteriyor. Tüm bunların sonucunda da bir direniş fitilini ateşliyor ve devrime bir kapı aralıyor.

Direnişin anlamını en iyi Z kuşağının anladığına inandığım şu dönemde Moxie kısaca kendinizden bir şeyler bulabileceğiniz, tanıdık bir hikaye anlatıyor. Ve bence bu hikaye dinlemeye değer.

Moxie Oyuncu Kadrosu

Moxie’nin oyuncu kadrosunda Hadley Robinson, Alycia Pascual-Peña, Amy Poehler, Lauren Tsai, Patrick Schwarzenegger, Nico Hiraga, Sydney Park, Josephine Langford, Clark Gregg, Josie Totah, Anjelika Washington, Charlie Hall ve Sabrina Haskett ile Ike Barinholtz ve Marcia Gay Harden rol alıyor.

Moxie Film Süresi Ne Kadar?

Toplam süresi 111 dakika.

Moxie Hangi Platformda Yayınlanıyor?

Bir Netflix Orjinal işi olan filmin fragmanını izlemek için tıklayın.

Filmi izlemek için tıklayın.


Moxie film incelemesi yazımızı beğendiniz mi? Diğer inceleme yazılarımıza da göz atın.

Moxie Film Puanı

Senaryo - 6
Oyunculuk - 7
Yönetmenlik - 6.5
Filmin Mesajı - 7

6.6

İlham verici

Amy Poehler'ın kamera arkasındaki ikinci uzun metraj deneyimi, daha iyi olabilirdi dedirtse de içinde güzel anlar barındıran ve Netflix kütüphanesine gençlik işleri açısından çeşitlilik getiren bir film sunuyor.

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu