Oyunİnceleme

Lemnis Gate • Oyun İncelemesi

Lemnis Gate, 28 Eylül 2021’de çıkışını yapmış bir stratejik FPS oyunu. Lemnis Gate; Steam, PlayStation, Xbox ve Microsoft Store üzerinden satışa çıktı. Ayrıca Xbox Game Pass sahipleri oyuna ücretsiz olarak erişebilirler. Oyun hakkında daha detaylı bilgileri ve yorumumu incelemede bulabilirsiniz.

Lemnis Gate

Oyun Hakkında

Lemnis Gate için “zaman döngülü, sıra tabanlı stratejik ve hızlı bir FPS oyunu” dersem yanlış olmaz. Hatta eksik bile olabilir, bu tanıma “arena shooter” ve “karakter bazlı” da eklemem gerekiyor. Oyunun dahil olduğu türü tanımlamak oyunun kendisinden bile zor çünkü Lemnis Gate çok fazla türün karışımı bir oyun. Oynanış konusuna daha sonra detaylı olacak değineceğim ama oyunun zaman döngülerinden oluşan stratejik bir FPS oyunu olduğunu söylemeden geçmeyeyim. Son zamanlarda Twelve Minutes ve Deathloop gibi zaman döngülü oyunlar gündemdeyken Lemnis Gate de bu türe hoş bir eklenti oluyor.

Oyunun tuhaf duran adı ile devam edelim. Oyunun adını, oynadığım ilk gün defalarca yazmak zorunda kaldım çünkü asla aklımda kalmadı ve neden bu kadar tuhaf bir isim koyduklarını merak ettim. Daha sonra anlamına baktığımda Lemnis Gate adının “Lemniscate” kelimesinden geldiğini öğrendim. Lemniscate de hepimizin bildiği şu “yan yatmış sekiz” ile ifade ettiğimiz sonsuzluk simgesi. Oyunun bir döngü içerisinde olduğunu düşününce bu isim tercihini sevdiğimi söyleyebilirim.

Lemnis Gate
Rakibin beni durdurmak için gönderdiği hızlı karakteri durdurmak için gönderdiğim hızlı karakter ve rakibin sonraki turda hızlı karakterini korumak için eklediği kalkanı. Şu görselde 5 turun karışımı var

Oynanış

Bu kısımda oyunun oynanışına biraz daha detaylı girmek istiyorum. Lemnis Gate, her biri 25 saniye olan 10 turdan oluşuyor, tabii tur sayısı maç türüne göre değişebiliyor ama bu kısımda en temel maç türü üzerinden gideceğim. Önce bir oyuncu 25 saniye boyunca oynuyor ve genelde ilk turda direkt hedefe saldırıyorlar. Daha sonra sıra rakibe geçiyor ve o da 25 saniye boyunca oynuyor. Oyunu diğer sıra tabanlı oyunlarda ayıran şey ise herkesin sırayla aynı 25 saniyeyi oynuyor olması. İlk oyuncu 25 saniyede A noktasından B noktasına geliyor diyelim. Sonraki oyuncu, turuna başladığında rakibi B noktasında değil de A noktasında başlıyor. Oyunun amacı da rakibin A noktasından B noktasına gitmesini engellemek.

Lemnis Gate çok basit bir oynanış mantığına sahip ancak oynaması hiç de basit değil. Oyun için “4 Boyutlu Satranç” diyorlar ve oyunun stratejik yapısına uygun bir ifade olduğunu düşünüyorum. Nedeni ise bir turu oynarken rakibin sonraki turunu hatta sonraki turlarını düşünmeniz gerekiyor. Mesela ilk turunuzda rakibin karakterini öldürdünüz ama ölür ölmez ateş etmeyi kestiniz. Bu durumda rakip, sonraki turda o karaktere kalkan basarak sizin turunuzu boşa çıkartabiliyor. Bu durumda siz de sonraki turda rakibin kalkan veren karakterini vurabilirsiniz ama unutmayın ki rakip de bir sonraki turunda sizin son oynadığınız karakteri vurabilir. Lemnis Gate bu yönüyle gerçekten bir satranç oyunundan farksız ancak işi bozacak bir etken var: oyun hızı ve bunun getirdiği oynanış zorluğu.

Stratejik bir oyunda oynanışın nasıl olmasını beklersiniz, çok hızlı mı yoksa ağır tempolu mu? Şahsen ben ağır tempolu ve daha oturaklı olmasını beklerdim ancak oyun bu konuda benimle aynı düşünmüyor. Planlaması satrançtan farksız olan oyunun oynanışını Call of Duty ve Apex Legends hızında olması benim için oyunu dengesiz yapıyor. Yaklaşık 2000 saat Rainbow Six: Siege deneyimim var ve taktiksel FPS konusunda az çok bilgili olduğumu düşünüyorum. Zaten bu yüzden oyunun stratejik yapısını çok sevdim. Apex Legends ve Call of Duty dahil olmak üzere birçok FPS oyunda da yüzlerce saatim var ama hızlı oyunlar benim ilgimi çok çekemiyor. Bu oyun da stratejik yapısıyla aklımı başımdan alırken hızlı yapısıyla keyfimi kaçırıyor çünkü yetenek, stratejinin önüne geçiyor.

Rakibin hareketlerini inceleyip ince ince düşünerek yaptığım taktiğin, rakibin hızlı karakteriyle veya sniper karakteriyle bozulması çok keyif kaçıran bir durum. Oynanış zorluğu sadece bu karakterlere özel de değil; mesela kalkan atan karakterin, kalkanı tutturması da hiç kolay değil. Ben o kalkanı öbür karaktere atmak üzerine strateji yaptıysam oyun bu konuda bana zorluk çıkarmamalı, aksine kolaylık sağlamalı diye düşünüyorum. Sizin düşünceniz farklı olabilir ama hızlı FPS değil de taktiksel FPS seven birisi olarak bu oyunun daha yavaş ve oynanış hatalarına karşı daha affedici olması gerektiğini düşünüyorum. Bence oyunun hızı Apex Legends hızında değil de simülasyon oyunlarının hızında olmalıydı. Sonuçta bu oyunu sadece Apex Legends seven birisi değil stratejik oyun seven birisi de oynayacak.

Lemnis Gate
Kıl payı kaçan bir kalkan örneği ve bu kıl payı kaçan kalkanlar bana birçok maça mâl oldu

Oyun Modları

Oyunda 3 farklı maç listesi var bunlar; Normal, Ranked ve Offine Play. Normal, her oyunda mutlaka olan en temel kategori oluyor. Ranked, her maçtan aldığımız puanlarla lig atladığımız ve daha ciddi oyun türü. Offline Play de birden çok oyuncunun tek cihazla oynamasına imkan veren “hotseat” modu oluyor. Offline Play modunda sıranız bitince kontrol cihazını arkadaşınıza veriyorsunuz ve o da kendi sırasını oynuyor. Steam’in Remote Play Together özelliğiyle uzaktaki arkadaşlarınızla da ekranınızı yayınlayarak bu şekilde oynama imkanınız var. Oyunda yapay zekaya karşı oynama seçeneği olmamasını büyük bir eksik olarak görüyorum çünkü Lemnis Gate, yeni başlayan oyunculara karşı pek kibar değil. Oyunu saatlerce oynamış kişilere karşı çıktığınız maçlarda pek şansınız olmuyor.

Maç listelerinden sonra maç türü seçimi geliyor, bu aşamada oyuncu sayısını ve döngülerin işleyişini seçiyoruz. En başta 1vs1 sıralı oynama, en standart tip olarak karşımıza çıkıyor. Önce bir oyuncu, sonra diğeri; sırayla oynuyor ve toplamda 10 tur oynanıyor. 1vs1 aynı anda oynama seçeneği de var, burada 2 oyuncu aynı tur içinde döngüye birer karakter ekliyor bu şekilde maç 5 tur sürüyor. 2vs2 maçlar için herkesin sırayla tek tek oynadığı, takım arkadaşlarının beraber oynadığı ve her takımın birer oyuncusunun döngüye karakter eklediği seçenekler de mevcut. 2vs2 maçlar, maç türüne göre 5, 10 veya 20 tur sürebiliyor. Oyunda 1vs1 ve 2vs2 dışında bir takım boyutu yok, oyunun kaosunu düşününce fazlasının gerekli olduğunu da düşünmüyorum.

Maç listesi ve maç türü seçtikten sonra 4 oyun modundan birisi geliyor, gelecek olan modu oyun kendi seçiyor. Oyun modu seçimi olmamasının bir eksi olduğunu düşünüyorum çünkü her mod keyifli değil ve bunlara zorlanmak da hiç hoş değil. Aynı şekilde haritaları da seçemiyoruz, bu da başka bir eksi olmuş. Oyun modlarından da kısaca bahsedeyim:

  • Seek and Destroy: Atak tarafı hedefleri yok etmeye çalışıyor, defans da hedefleri korumaya çalışıyor.
  • Domination: Her takım tarafsız olan hedefleri, ateş ederek ele geçirmeye çalışıyor. En çok hasarı veren o hedefi kazanıyor.
  • Retrieve XM: Her takım tarafsız olan hedefleri bayrak kapma modlarında olduğu gibi ele geçirip üssüne götürmeye çalışıyor.
  • Deathmatch: Her takım en fazla sayıda rakibi öldürmeye çalışıyor.
Lemnis Gate
Maç Modu seçim ekranı

Teknik Özellikler

Grafikler, bir online oyun için hiçbir zaman benim odağım olmadı. Yine de Lemnis Gate, grafikleriyle sizi memnun edecek dersem yanlış bir şey söylemiş olmam. Oyunun renk paleti olsun, grafik tasarımı olsun oldukça güzel. Oyun bu konuda da bana Apex Legends havası verdi.

Lemnis Gate, optimizasyon olarak da gayet iyiydi. Oyunu oynadığım sistem, açıkladıkları minimum sistemin altında olmasına rağmen yüksek grafik ayarlarında oynayabildim. Grafik ayarlarını orta seviyede bırakınca çevre nesnelerin kalitesi düşük oldu ve incelemenin grafik değerlendirmesi daha sağlıklı olsun diye grafikleri yükselttim. Yüksek ayarlarda grafikler gerçekten güzelleşti ve buna rağmen performansımda fazla bir düşüş olmadı.

Ses ve müzik konusuna gelirsek oyunda bir online oyunda duyabileceğinizden öte bir müzik yok. Seslendirmeler de fena değildi. Her karakter için seslendirme yapılmış ve her biri için farklı bir tarz yaratılmak istenmiş. Seslendirmeler, hikaye odaklı AAA bir oyun kadar kaliteli değil elbet ancak normal bir online oyun kalitesinde ve kesinlikle yeterli diyebilirim.

20211003133225 1 Lemnis Gate • Oyun İncelemesi
Rakip oynarken onun karakterlerini izlediğimiz dron ekranı

Son Sözler

Lemnis Gate için oynadığım en yenilikçi oyunlardan birisi diyebilirim. Farklı oyun türlerini gayet güzel bir şekilde birleştiriyor. Yenilikçi ve risk alan bir oyun benim gözümde değerlidir ancak sırf yenilikçi ve farklı diye bir işi asla övmem. Yenilikçi olduğu kadar güzel de olmalı ve Lemnis Gate bence güzel bir oyun. Oynanış kısmında bahsettiğim oyun hızı ve oynanış zorluğu keyfimi biraz kaçırıyor. Buna rağmen oyunu oynamayı bir türlü bırakamadım, sevmek için cidden çabaladım çünkü oyunun “vaat ettiği şeyi” sevdim ve bu yüzden de oyunun takipçisi olacağım.

Bahsettiğim oynanış “sorunları” dışında bakarsam oyunu oldukça sevdim. Öncelikle PC için çok güzel bir bölgesel fiyat vermelerini sevdim. Xbox fiyatı da hiç fena değil, özellikle evinizi paylaştığınız biriyle Offline Play modunda oynama imkanını düşününce çok cazip. Gerçi Xbox Game Pass kütüphanesinde olduğu için oradan da oynanabilir, hatta Game Pass abonelerine oyunu en azından denemelerini şiddetle tavsiye ederim, belki benim yaşadığım sorunları siz yaşamazsınız.

Son olarak yeni çıkan oyunların korkulu rüyasına gelelim. Eğer “Lemnis Gate ölür mü?” diye sorarsanız, bence ölmez diyebilirim. Lemnis Gate, açılışını çok geniş oyun seçenekleriyle ve çok fazla haritayla yaptı. Bu da oyuncuların sıkılmasını bir süre engeller. Oyunda 12 harita var ve bunların yeterli olduğunu düşünüyorum. Hatta yeni çıkmış bir oyun için fazla bile diyebilirim. Haritaların tasarımları da birbirlerinden farklı, o yüzden her harita ayrı bir deneyim sunuyor. Oyunun 1vs1 olması da oyuncu bulma zorluğunu ciddi anlamda düşürüyor. Bu da oyunu ayakta tutmaya yetecektir. Offline Play sayesinde ileride oyuncu sayısı düşse bile arkadaşlarınızla oynayabilecek olmanız da çok büyük bir artı ve oyunu böyle bir fırsata sahip olacaklar için canlı tutacaktır. Oyunda platformlar arası oynama yani crossplay olması da başka bir artı.

20211001221145 1 Lemnis Gate • Oyun İncelemesi
Maç sonu görseli ve oyunun planlama mantığı

İnceleme Sistemi

CPU: Intel i5-7300HQ
GPU: Nvidia GTX 1050 2 GB
RAM: 16 GB
OS: Windows 10

Editoryal Not

Bu oyuna Heaven Media tarafından gönderilen inceleme kodu sayesinde ücretsiz erişme fırsatı bulduk.


Diğer oyun yazılarımıza buradan ulaşabilir, incelemelerimizden haberdar olmak için ise Steam Küratör hesabımızı buraya tıklayarak takip edebilirsiniz.

Lemnis Gate

Genel Puan - 7.5

7.5

Gayet güzel

Yenilikçi ve güzel bir oyun ancak ufak sorunları da yok değil. Eğer o sorunları çözebilirse uzun bir süre canlı kalabilir.

Düşüncelerini bizimle paylaş! ✍️

Başa dön tuşu